Matrixvraag met radiobuttons

Op verzoek van de deelnemers aan de workshop Articulate Storyline voor het Nederlands Huisartsen Genootschap hierbij een voorbeeld van een matrixvraag waarbij de cursisten per rij maar één rondje kunnen selecteren.


Door te klikken op de knop Controleer ziet de cursist per rij of deze goed of fout is ingevuld.

Hoe werkt dit?

Dit voorbeeld lijkt erg veel op het voorbeeld van de Matrixvraag met aankruisvakjes. Er zijn een paar verschillen:

  1. Ik maak nu gebruik van de standaardknoppen uit Storyline. In tegenstelling tot ‘zelfgemaakte’ knoppen die ik in het voorbeeld met de aankruisvakjes had gemaakt, kan je deze niet vergroten over verkleinen.
  2. De triggers die per rij controleren of het juiste rondje is geselecteerd zijn veel eenvoudiger omdat nu alleen maar van één rondje gecontroleerd hoeft te worden of het geselecteerd is. Bij het voorbeeld met de aankruisvakjes moest ieder vakje in de rij apart worden gecontroleerd.
  3. Per rij zijn de knoppen gecombineerd in een Button Set. Dit eigenlijk het enige dat nieuw is in vergelijking met het voorbeeld van de aankruisvakjes.
Buttons combineren in een Button Set

Bij radiobuttons kan telkens maar één knop zijn geselecteerd. Als je een andere knop selecteert dan krijgt een al eerder geselecteerde knop automatisch de status Normal. Dit kan je programmeren met triggers, maar is een heel gedoe. Gelukkig kan je de buttons samenvoegen in een Button Set. Het enige dat je hiervoor moet doen is de buttons selecteren en ze via een rechtermuisklik aan een set toe te voegen. In dit voorbeeld is er voor iedere rij een aparte Button Set (Rij1, Rij2 en Rij3. Via New set… kan je een nieuwe set aanmaken.

buttonset

Download voorbeeld

  voorbeeld_matrixvraag_radiobuttons_350x250.story (384,0 KiB, 1.116 hits)