Wat is echt nieuw in Adobe Captivate 9

Net zoals bij de lancering van ieder nieuw programma komt Adobe met een lijst nieuwe features. Maar welke zijn echt nieuw en wat heb je eraan? Daar kom je alleen achter door met de nieuwe versie van Captivate te spelen. Ik beperk me tot Captivate zelf en kijk dus niet naar de nieuwe tools zoals Captivate Draft (om snel een schets van een cursus te maken en deze later te delen met anderen of te bewerken in Captivate) en de tool om content van iOS devices op te nemen.

In mijn dagelijkse praktijk werk ik niet alleen met Adobe Captivate, maar ook met Articulate Storyline. Deze heb ik daarom ook in deze eerste vergelijking meegenomen.

Multi-state objects

Dit is echt nieuw en ook de moeite waard. In antwoord op de object states van Storyline moest Adobe ook wel met een goede oplossing komen. In de eerdere versies van Captivate was het een enorm gedoe om bijvoorbeeld de kleur van een object te veranderen bij een muisklik of een andere actie. Met de nieuwe multi-states gaat dit een stuk makkelijker.

Enhanced effects

In eerdere versies van Captivate was het al mogelijk om effecten (beweging en verschijnen) aan objecten toe te voegen, maar het was echt zoeken naar de knoppen om dit te realiseren. Effecten kunnen nu vanuit het panel worden toegevoegd en zijn ook te bewerken. Het is jammer dat je aan de motion paths geen punten kan toevoegen of verwijderen. Ook hier kan ik het niet nalaten om een vergelijking te maken met Storyline. Captivate heeft meer standaardpaden en ook meer mogelijkheden om ze te bewerken.

Preview project in LMS

Dit zal de meer technisch geïnteresseerden zeker aanspreken. Je kan vanuit Captivate direct previewen in SCORM Cloud. Je ziet niet alleen de content maar ook de communicatie tussen de content en het LMS. Handig als je een project hebt dat op een specifieke manier informatie met het LMS moet uitwisselen.

Work in Captivate with svg graphics

Je kan nu niet alleen svg afbeeldingen importeren, maar ze ook nog eens automatisch laten schalen. Zeker als je een responsive project onderhanden hebt, is dit handig. Captivate had al de mogelijkheid om bitmapgraphics direct te bewerken in bijvoorbeeld Photoshop (roundtripping). Ook voor svg vectorafbeeldingen kan je roundtrippen naar bijvoorbeeld Illustrator of Corel Draw.

O ja, Storyline ondersteunt svg niet.

Additional breakpoints and UI enhancements for responsive projects

Met Captivate kan je in één keer ontwikkelen voor verschillende devices. Hierbij valt vaak de term Mobile Learning. Hierbij kan de content die is gemaakt voor een groot scherm ook leesbaar weergeven op een smartphone. Dat doet Captivate ook uitstekend en met versie 9 zelfs beter. Bedenk echter wel dat Mobile Learning vooral zou moeten gaan over het moment en de plaats dat er geleerd moet worden. Je zal vaak zien dat dit hele andere inhoudelijke eisen stelt aan de content.
Hoe het ook zij: Storyline heeft geen mogelijkheden om in één keer voor verschillende devices te ontwikkelen.

Create knowledge check slides

Hier is weinig nieuw onder zon. Je kan de bestaande vraagvormen nu ook gebruiken zonder dat er een score aan hangt.

Publish to Adobe Captivate Prime

Captivate Prime is het nieuwe LMS van Adobe. Het is niet meer dan logisch om hier vanuit Captivate direct naar te kunnen publiceren. Of deze nieuwe versie van Captivate nu ook de reden is om Captivate Prime als LMS te kiezen?

Exclusive e-learning assets

Storyline had van het begin verschillende characters die je aan je projecten kon toevoegen. Captivate heeft nu een deal gemaakt met www.elearningbrothers.com waardoor Captivate gebruikers kunnen kiezen uit 30.000 assets uit de collectie. Hieronder een flink aantal mooi vrijstaand gemaakte personages in verschillende poses.

Conclusie

Heel veel nieuws is er niet. De belangrijkste toevoegingen zijn de multi-states obects en de verbeterde effecten (motion paths). Ook de mogelijkheid om te previewen in SCORM Cloud spreekt mij erg aan.

In vergelijking met Storyline had en heeft Captivate meer mogelijkheden, maar het is daardoor ook ingewikkelder in het gebruik. Voor het bouwen van systeemsimulaties gaat mijn persoonlijke voorkeur veruit naar Captivate. Voor het bouwen van andere modules (‘aangeklede PowerPoint’) heeft Storyline nog steeds mijn voorkeur. Ik zou wel willen dat deze laatste dezelfde stijlmogelijkheden had als Captivate.

Blijft er één ding over en dat is de prijs. Voor Captivate 8 betaal ik nu € 19,99 per maand. Voor Captivate 9 verwacht Adobe € 36,29 (incl. BTW) voor één losse maand. Een abonnement voor één jaar kost € 29,03 per maand. Een full licence kost € 1.329,79. Om de vergelijking helemaal af te maken: bij de huidige wisselkoers kost Storyline € 1.243.