Systeemsimulaties: Captivate of Storyline?

Storyline van Articulate wordt steeds meer gezien als de grote concurrent van Captivate. In verschillende vergelijkingen komt Storyline uit bus als het pakket met de meeste mogelijkheden. Bij die vergelijking wordt dan vooral gekeken naar de mogelijkheden als algemene ontwikkeltool. Maar hoe zit het met Storyline’s als we systeemsimulaties gaan maken?

Om de twee tools te vergelijken maken we een interactieve simulatie waarbij de cursist in Internet Explorer een ander tabblad moet kiezen en dit daarna toevoegt aan de favorieten.

Al direct valt een belangrijk verschil op:

 

Bij Captivate moet ik eerst opgeven wat voor soort opname je wilt maken (Demo, Assessment of Training). Voor iedere animatie maakt Captivate een apart project. Storyline stelt deze vraag pas na de opname. Het mooie van Storyline is dat de basisopname nog steeds beschikbaar is zodat je deze later ook in andere scenes kunt invoegen.

Bij het toevoegen van de favorieten opent Internet Explorer een nieuw venster. Captivate heeft de mogelijkheid om dit automatisch naar het opnamegebied te verplaatsen. Bij Storyline moet je dit tijdens de opname doen. Captivate biedt in de opnamefase meer mogelijkheden dan Storyline, het is echter de vraag of je deze vaak nodig hebt.

Opnameprincipes

Bij softwaresimulaties zijn er twee opname mogelijkheden. De meeste simulatietools maken een filmpje (meestal flv) van alles wat er op het scherm gebeurt, we noemen dit Full Motion Recording (FMR). Captivate werkt van oudsher met schermafdrukken (PrintScreens).

Schermafdrukken  Full Motion Recording  
Captivate Captivate Storyline
Wat gebeurt er tijdens opname bij muisklik? PrintScreen (bmp)  Pauzemoment in schermvideo
Achteraf bewerken opname (bijvoorbeeld blurren van vertrouwelijke gegevens)  Ja  Nee  Nee
Geschikt voor demo’s  +  ++  ++
Geschikt voor training en test  ++  –  +
Opname in één keer bruikbaar (training en test)  ++  +  –
Omvang publicatie  ++  +  +
Branching (scenario’s)  ++  –  +

Timing

In Internet Explorer zijn er verschillende mouseoveracties. Zo verschijnt er een tooltip als je over een tabblad gaat en menu’s worden ‘voorgeselecteerd’ als je de muis eroverheen beweegt. Bij interactieve simulaties die worden gebruikt als training of test willen we deze acties meestal niet laten zien.

Menu zoals we dat aan cursist willen laten zien Bij mouseover wordt menu voorgeselecteerd

Een goede opname is dus niet alleen een kwestie van het maken van schermafdrukken of het invoegen pauzes, maar om mouseover effecten te voorkomen is ook de timing belangrijk. Captivate doet het op dit punt duidelijk beter dan Storyline en levert een vrijwel direct bruikbare animatie op. Bij Storyline is nog de nodige nabewerking nodig om te voorkomen dat de cursist aan een opgenomen mouseoveractie al kan zien wat er van hem wordt verwacht.

Action Fine Tuning in Storyline

Gelukkig kan je de timing van de afzonderlijke Screencasts aanpassen via Action Fine Tuning. Je kan de screencast op twee manieren laten zien:

Als animatie Één frame 
Door de checkbox Show Animation te selecteren zie je wat het start- en eindframe is. Je kan de handles verslepen om de timing aan te passen en de animatie dus al te laten starten op het moment dat de mouseover nog niet heeft plaatsgevonden.Deze mode is vooral handig als je een demo onderbreekt om de cursist ergens te laten klikken en daarna wilt laten zien hoe het verder gaat. Als je de checkbox Show Animation niet selecteert blijft er maar één handle over die aangeeft welk frame uit de opname wordt getoond. In de Timeline is de balk met de screencast nu verdwenen. Voor de Try en Test mode is dit de beste keuze.

Audio

Bij Captivate en bij Storyline kan je tegelijk met de schermopname ook een geluidsopname maken. In Storyline komt deze alleen maar terug als je kiest voor Video on a single slide. Deze mode is echter niet geschikt om er later interacties aan toe te voegen. Bij Captivate is de audio ook beschikbaar in de Software Simulation en netjes verdeeld over de verschillende slides.

Bewerken van simulaties

Omdat Captivate vooral gericht is op het bouwen van systeemsimulaties is het bewerken in Captivate eenvoudiger dan het bewerken in Storyline. Dit komt ook doordat Storyline meer interactieve mogelijkheden heeft dan Captivate. Deze mogelijkheden zal je in een rechttoe-rechtaan simulatie maar zelden gebruiken.

Conclusie

Als het alleen gaat om systeemsimulaties heeft Captivate mijn voorkeur. Alhoewel de simulaties van Storyline nog de nodige nabewerking vereisen, kan je hiermee ook goed uit de voeten. Als de schermen nog moeten worden nabewerkt of als je een tool zoekt om vooral systeemsimulaties te maken dan is Captivate toch echt de betere keuze.

Voorbeelden

Onbewerkt resultaten Captivate

Opdracht: Selecteer het tabblad Articulate en voeg deze toe aan favorieten.


Onbewerkt resultaat Storyline

Opdracht: Selecteer het tabblad Articulate en voeg deze toe aan favorieten.

Hier ziet de cursist tooltips en andere mouseover gevolgen.


Bewerkt resultaat Storyline

Opdracht: Selecteer het tabblad Articulate en voeg deze toe aan favorieten.


Downloads

  captivate-cp6-onbewerkt.cptx (1,5 MiB, 1.314 hits)

  storyline-onbewerkt.story (6,4 MiB, 1.366 hits)

  storyline-bewerkt.story (5,7 MiB, 1.355 hits)