Captivate en JAVA?

Vandaag kreeg ik de vraag of Captivate gebruik maakt van applets. Om precies te zijn ging het om JAVA-applets, dit zijn in JAVA geprogrammeerde miniapplicaties die vanuit een webpagina worden gestart. Vanuit beveiligingsoogpunt zijn niet alle systeembeheerders even blij met JAVA-applets. Het geruststellende antwoord is dat Captivate (en de ook de gegenereerde SWF en HTML) geen gebruik maakt van JAVA.

Als e-learning ontwikkelaar/gebruiker zijn er verschillende situaties waarin je JAVA kunt tegenkomen. Als onderdeel van:

  • het LMS.
    JAVA wordt dan gebruikt als SCORM-interface.
  • toetsapplicaties.
    JAVA wordt dan gebruikt om de bewegings-/onderzoeksvrijheid van de kandidaat te beperken.
  • de content.
    JAVA is dan gebruikt voor het bouwen van (meestal zeer interactieve) simulaties. Een mooi voorbeeld vind je op http://www.jelsim.org/content/applets/solar/solargraphs.html.

Om JAVA te kunnen gebruiken moet op de PC van de cursist JAVA (www.java.com) zijn geïnstalleerd. Voor de Captivate-animaties  is dit dus niet nodig.

Capturing JAVA

Bij het zoeken naar informatie over JAVA en Captivate kwam ik een melding tegen dat het met Captivate niet mogelijk zou zijn om een Captivate-opname te maken van een JAVA-applicatie. Een snelle test (CP5) leert dat het opnemen in FMR (Full Motion Recording) geen probleem is. Als je Manual Recording (MR) gebruikt, zie je alleen de schermveranderingen en de muisbewegingen. Bij beide opnamemodes worden buttons, tekstvelden etc. niet gemarkeerd.

Geplaatst door:

Chris Dorna

Adobe certified expert

Begin 2011 ben ik geslaagd voor het examen Adobe Captivate® 5 Adobe Certified Expert.

Contactgegevens

Adres: Torenstraat 13
5261 BR Vught
Telefoon: 06 - 50 41 05 41
E-mail: info@dorna.nl
KvK: 17194585
BTW: NL0969.24.305.B01
Bank: NL45 INGB 000 5105193

Back to Top