Em-streepje (probleem in CP3 en CP4)

Onderstaand probleem is in CP5 gelukkig opgelost.

Bij het opmaken van tekst kennen we voor al twee soorten streepjes:

  • Normaal streepje: –
  • Liggend streepje: _

em-dash_voorbeeld_386x82

Hiernaast bestaat echter ook het Em-streepje. Dit streepje is wat langer dan het normale streepje en wordt vooral gebruikt bij het schrijven van bedragen: € 12,00 wordt dan geschreven als € 12,–.

em-insert_symbol_124x85

Als je in Captivate een caption maakt dan heb je via de button Insert Symbol de mogelijkheid om een Em-dash (streepje) in te voegen.

Er zit echter een fout in Captivate waardoor het Em-streepje wordt weergegeven als een gewoon streepje.

Ik heb hiervoor twee oplossingen bedacht. De eerste oplossing werkt alleen bij Captivate 4, en doet het voor alle lettertypes. De tweede doet het ook bij Captivate 3, maar niet altijd.

em-dash_variable_407x387

Oplossing 1: Gebruik een variabele

  1. Creëer een  uservariable (Project -> actions) en noem deze em-dash of zo iets dergelijks.
  2. Zorg er voor dat je op het clipboard een em-streepje hebt staan. Dit gaat makkelijk door het bijvoorbeeld vanuit Word te kopiëren.
  3. Plak het em-streepje in Captivate in het veld Value in het dialoogvenster Actions (je ziet nu een ander symbool dan het em-streepje).
  4. Bewaar de variabele.
  5. Open de caption en zet $$em-dash$$ op de plaats waar het em-streepje moet staan.

em-dash_captivate-3_409x291

Oplossing 2: Gebruik een ander symbool

Omdat Captivate 3 nog geen variablen kent, werkt oplossing 1 niet. In dat geval zit er niets anders op dan een symbol te gebruiken dat veel op een em-streepje lijkt. Het symbool Horizontal bar (tekencode 2015) komt dan het meest in aanmerking. Net als bij oplossing 1 zorg je er voor dat het symbool op je klembord staat (vanuit Word) en dat je het daarna in de caption plakt. Omdat niet alle fonts de Horizontal bar kennen, zal deze oplossing niet altijd werken.