e-Learning voor de massa

e-Learning kan niet zonder computers. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op computergebied kan je natuurlijk verschillende websites raadplegen. Ik vind een tijdschrift echter lekkerder bladeren. In Personal Computer Magazine van september heeft de redactie 50 freeware programma’s voor professionals geselecteerd. In de rubriek Internet kwam ik naast de HTML-editor Amaya en de Maxthon Browser ook Moodle tegen.

basiscursus_e-learning_849x565

Moodle in een populair computerblad, waar gaat dat naartoe? Inderdaad, een Moodle-installatie kost niets, updates zijn gratis en ik vind het ook nog eens een goed LMS. Maar om nu zomaar voor de massa te schrijven: “Met Moodle haalt u een complete e-learningomgeving in huis. De installatie is zo gedaan, maar het kost even om het cms van Moodle eigen te maken…” Als we zo gaan beginnen, dan kan iedereen straks wel zijn eigen cursussen gaan schrijven. Dat gebeurt nu al op www.leren.nl, www.ikwilietsleren.nl, YouTube, Wikepedia etc.

Volgens mij moet de grote doorbraak van het leren via Internet nog steeds komen. De drempel naar het LMS wordt steeds lager, er komen steeds meer platforms waarop iedereen zijn cursus kan aanbieden en steeds meer mensen hebben op school of in het bedrijf al de nodige ervaring met e-learning opgedaan. Ook Web 2.0 de drempel voor het samen werken aan en met content verder verlagen. Op http://wave.google.com (van de makers van GoogleMaps) zie je wat op korte termijn real-time mogelijk zal zijn op collaboratief gebied.

Als je dan toch aan het surfen gaat, volg dan ook de cursus op www.websnorkelen.nl van EducatieNet, e-learning voor de massa in optima forma. Wie/wat volgt?